söndag 27 mars 2011

Min duktiga kusin

I fredags disputerade min kusin, tråkigt nog kunde jag inte närvara men vi får åka upp och fira henne ordentligt en annan dag. Detta kunde man läsa om henne på Anders Walls stiftelsens hemsida och även i fredagens DN.

Amanda Jabin Fågelskiöld disputerar | 17 mars 2011

Amanda Jabin Fågelskiöld, Unga Forskare-stipendiat 2005, disputerar den 25 mars vid Karolinska institutet på en avhandling i medicin som kan bana väg för nya diabetesläkemedel.

Hon disputerar på sin 30-årsdag och är därmed den yngsta legitimerade läkaren genom tiderna som disputerar vid Karolinska institutet.
– Det känns extra kul att vara kvinna också! tillägger hon.

Amanda är doktorand på institutionen för klinisk forskning och utbildning vid Karolinska institutet.
– Vi är inne i en spännande och banbrytande fas i vår forskning där vi närmar oss sanningen om de insulinfrisättande cellerna, säger hon. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid erbjuda nya och revolutionerande läkemedel för morgondagens diabetiker.

Typ 2-diabetes en tickande bomb
Typ 2-diabetes är en del av det insulinoma syndromet och anses vara en tickande bomb. Allt fler drabbas i dagens samhälle och man befarar en lavinartad ökning. Amanda har studerat de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln.
– Vi tror oss ha hittat nya vägar i cellen där vi kan gå in och påverka kalciumökningen och därmed insulinsöndringen i blodet, förklarar hon.
– Det som är finurligt, och guld värt för patienterna, är att när vi aktiverar dessa vägar fås endast en insulinsöndring då sockerhalten i blodet är hög. Det utesluter risken för att patienterna får ett alltför lågt blodsocker som kan ge obehag och till och med leda till koma. Detta är nämligen ett av huvudproblemen med dagens mediciner, sulfonylurea, vilka är de mest använda medicinerna hittills som påverkar insulinfrisättningen.
– Vi har hittat en ny signaleringsväg via några kalciumkanaler, TRP-kanaler, som skulle kunna vara ett möjligt läkemedelsmål.

Startat företag och spelat in skiva
Amanda har hunnit med en hel del sedan hon fick sitt Anders Wall-stipendium 2005. Hon har startat ett läkarbemanningsföretag, Läkarakademien, och tillsammans med sin make öppnat en egen läkarmottagning med inriktning medicinsk estetik (www.uttranslakarmottagning.se). Dessutom har hon startat ett fastighetsbolag. Hon har spelat in sin andra skiva, ”Amandas brudbukett”, med kärleksvisor i egen tappning- Skivan spelades in i Giresta kyrka tillsammans med Ulf Johansson Werre trio. Hon har också startat en insamling till Barnsjukhuset i Grenada som gjort att många fler barn kan behandlas med effektiva mediciner och få mer kvalificerade utredningar, t.ex. skiktröntgen.

För närvarande utbildar sig Amanda till specialistläkare i allmänmedicin.

Disputationen äger rum fredag den 25 mars kl. 9.00 i Aulan, plan 6, Södersjukhuset i Stockholm. ..

Inga kommentarer: